(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si
20.11.2015 - Tradicionalni slovenski zajtrk - slike

20.11.2015 – Tradicionalni slovenski zajtrk

Dan slovenske hrane že od leta 2012 obeležujemo vsak tretji petek v novembru – letos je to 20. november. V okviru tega dneva se izvaja v vrtcih in osnovnih šolah projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Tudi na naši šoli smo ga izvedli.

Aktivnosti, ki so potekale v okviru dneva slovenske hrane so bile:

  • Obvestila učencem o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja, o pomenu domače pridelave in predelave hrane, saj je hrana iz lokalnega okolja sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Velik pomen imajo kmetijstvo, živilska industrija, čebelarstvo, ohranjanje čistega okolja, gibanje ter športne aktivnosti.
  • Tradicionalni zajtrk za učence: mleko, kruh, maslo, med in jabolko. Otroci spoznavajo nujnost zajtrka kot pomembnega dnevnega obroka za zdrav način življenje in prehranjevanja.

Učenci od 1. do 4. razreda so imeli zajtrk v razredu, ostali v jedilnici. Vse učence, ki so zajtrkovali v učilnicah,  je obiskal predstavnik občine gospod Janez Ivanuša.

  • Tretješolci so izdelovali čebelice iz papirja – kranjske sivke
  • Čebelarski krožek je pripravil na oglasni deski razstavo poslikanih panjskih končnic
  • Učenci prve triade so prejeli zloženko Čebelica moja prijateljica s temo razmnoževanje in vzreja čebel

Med, ki smo ga imeli za zajtrk, so nam prispevali domači čebelarji Čebelarskega društva Radenci (g. Zemljič, g. Tkalčič, g. Senčar, g. Bogdan in g. Kučan), za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Želimo, da NAJ DAN SLOVENSKE HRANE POSTANE PRAV VSAK DAN IN NAJ SE PRAV VSAK DAN ZAČNE S TRADICIONALNIM SLOVENSKIM ZAJTRKOM.

                                                                                                    Mentorica čebelarskega krožka Marija Andrejč

Dostopnost