(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si
8. - 10. 11. 2017 - Šola v naravi 1. in 3. razred - galerija slik

8. – 10. 11. 2017 – Šola v naravi 1. in 3. razred

Učenci 1. in 3. razreda so se od srede, 8. novembra 2017, do petka, 10. novembra 2017, udeležili jesenske šole v naravi na Kozjaku. Bivali so v CŠOD Škorpijon, družbo pa so jim delali še tretješolci iz OŠ Gorje z Gorenjske.

V nadaljevanju lahko preberete kratek opis dejavnosti po dnevih.

Sreda

Prvi dan smo v dežju prispeli pred dom. Zaposleni v domu so nas ob prihodu toplo sprejeli ter učencem podrobno predstavili prostore v domu, pravila obnašanja ter naloge dežurnih učencev v sobah in jedilnici. Učenci so se namestili v sobe in tako se je tudi uradno pričelo tekmovanje med sobami po dogovorjenih kriterijih spremljave in ocenjevanja. K sreči je dež po kosilu ponehal, tako da smo lahko izvedli načrtovano lokostrelstvo ter igre na zunanjem igrišču. Uživali smo v igrah skrivalnic, hoji s hoduljami, lovljenju in še marsičem. Po večerji smo prisluhnili zanimivemu predavanju s področja astronomije, saj zaradi oblačnega vremena dejavnosti nismo mogli izvesti na prostem. Prav tako je zaradi razmočenega terena odpadel načrtovani taborni ogenj, nadomestili pa smo ga z enostavnejšo obliko igre Pictionary, v kateri so se pomerile mešane skupine učencev. Zmagala je skupina Škorpijon, ki je z izredno hitrostjo ugotavljala narisana gesla. Na koncu je sledilo tuširanje, umivanje zob ter pravljica za lahko noč. Prva noč je minila mirno.

Četrtek

Ta dan smo začeli z jutranjo telovadbo ob pol osmih. Odtekli smo nekaj krogov okrog doma, nato pa smo se razgibali na igrišču. Sledil je zajtrk, potem pa težko pričakovani odhod na bližnjo kmetijo. Tam smo spoznali poslopja ter živali na kmetiji. V ogradi smo krmili vietnamske pujse, koze, ovce, gosi, purane, zajce… Lahko smo pobožali velikega petelina ter domačo raco. Pobliže smo spoznali islandske konje, ki smo jih sami tudi očistili in skrtačili. Učitelj Vindi nam je pokazal, kako se konja osedla. Nato je vsak od nas v maneži jezdil na izbranem konju.

Po kosilu v domu smo se odpravili v bližnji gozd, kjer smo se preizkusili v skupinskem sodelovanju ter v gradnji bivakov s šotorskimi krili in vrvicami. Ugotovili smo, da je sodelovanje veščina, ki nam povzroča še precejšnje težave. Po večerji je sledil nočni pohod s svetilkami po gozdu. Nekaj časa smo hodili ob mejnih kamnih na slovensko-avstrijski meji. Po tuširanju in umivanju zob je sledilo druženje, obiski med sobami ter pravljica za lahko noč. Tudi druga noč je minila brez posebnosti.

Petek

Zadnji dan smo vstali bolj zgodaj, saj smo ob 7.30 že imeli zajtrk. Sledilo je pestro dogajanje, in sicer pakiranje v kovčke in potovalke. Ugotovili smo, da bolje kot svoja oblačila poznamo oblačila naših sošolcev. Ko je bil projekt pakiranja končan, smo se odpravili na daljši pohod. Na poti smo spoznavali še gozdna drevesa in plodove. Tudi to znanje bomo morali še precej utrditi. Na enem od travnikov smo se pomerili v zanimivih skupinskih igrah. Ker smo bili dobre volje, smo s smehom uspeli priklicati še sonce, ki nam je do takrat prizanašalo. Po kosilu je sledila še podelitev priznanj za najuspešnejšo sobo, torej za učence, ki so v najboljši možni meri upoštevali dogovorjena pravila. Zmagala je soba Piščančki. To so bili prvošolci Anže, Brin in Nino.

Dnevi v šoli v naravi so bili aktivni in polni učenja vseživljenjskih veščin. Učenci so imeli številne priložnosti za druženje in igro. Polni vtisov smo se k sreči brez poškodb vrnili na Kapelski Vrh, kjer so nas nestrpno pričakali starši.

Učiteljica Tina Klemenčič

Dostopnost