(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si
29.11.2014 - obeležitev 210-letnice šolstva na kapeli

29.11.2014 – obeležitev 210-letnice šolstva na kapeli

V Osnovni šoli Kapela smo praznovali 210-letnico šolstva na Kapeli.  Čas je nekaj neizbežnega. Ko listamo po šolskih kronikah in gledamo stare fotografije, skoraj ne moremo verjeti, da ima šolstvo na Kapeli tako dolgo in bogato tradicijo. Šolstvo  na Kapeli sega v leto 1804, ko je v kraju začel poučevati otroke takratni organist in učitelj Ivan Trstenjak.  Takrat se je pri pouku zbiralo le 10 do 12  otrok, v zimskih časih pa nekaj več. Iz teh začetkov poučevanja kapelskih otrok se je razvilo obdobje, s katerim je kraj pridobil tudi novo zgradbo, šolo, ki so jo zgradili leta 1966.

Častitljivo obletnico, 210 let šolstva na Kapeli,  smo obeležili  s slavnostno prireditvijo, ki je potekala v soboto, 29. novembra 2014, v telovadnici šole. Na prireditvi so učence, učitelje  in goste nagovorili direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, mag. Gregor Mohorčič, predstojnica Zavoda RS za šolstvo, Območne enote M. Sobota, Irena Kumer ter ravnateljica Osnovne šole Kapela, mag. Anastazija Avsec. Šola je na slovesnosti  prejela tudi plaketo o sodelovanju v mreži PASH šol, v okviru katerega poteka projekt  Nemška jezikovna diploma.  Plaketo sta šoli podelila strokovni svetovalec za nemščino pri Zavodu RS za šolstvo, dr. Reinhard Zühlke,  in predstavnik z nemškega veleposlaništva, dr. Jakob Haselhuber.

Slavnostna prireditev  se je prepletala s preteklostjo, sedanjostjo  in zgodbami, ki jih morda prinaša prihodnost. Ali bodo otroci v prihodnosti obiskovali šolo tako kot danes? Ali bodo vedeli, kaj so barvice in šolski zvezki? Na prireditvi smo predstavili zgodbo deklice iz prihodnosti, ki vsega tega ne pozna. Navduševali smo se nad dramskimi, recitatorskimi, plesnimi ter glasbenimi nastopi učencev. S svojim glasom in pesmijo, polno čustev, nas je očarala Julija Vedlin, ki je v osnovnošolskih letih prav tako sedela v klopeh kapelske šole. Zaplesali so tudi člani Folklorne skupine Janko Divjak Kapela, še posebej pa so navdušili glasbeni gostje,  člani družine Šoštarič in Prleški kvintet. Prireditev sta povezovali devetošolka Nika Crnkovič in nekdanja učenka Tanja Klajnščak. Skozi čas poučevanja in vzgajanja otrok na Kapeli so nastale številne življenjske zgodbe, veliko izkušenj in spominov. Nekaj teh spominov smo ob 210-letnici šolstva na Kapeli  zbrali tudi v biltenu z naslovom Po korakih skozi čas. V biltenu smo strnili številne uspehe in dosežke naših učencev ter  sodelovanje v različnih mednarodnih  in nacionalnih projektih v zadnjih 10 letih. S ponosom se oziramo po prehojeni poti in občudujemo sledi uspehov, ki jih je pustil čas. Vsi se zavedamo, da je šola ena najmočnejših vrednot, ki omogoča prenašanje znanja in tradicije iz generacije v generacijo. Radi se ozremo v preteklost, obenem pa pogumno zremo v prihodnost, iščemo nove poti in odkrivamo nova spoznanja.

Alenka Kozar

Objava na Pomurje.si

PO KORAKIH SKOZI ČAS – bilten ob 210 letnici šolstva na Kapeli

program_210_let

Vljudno vabljeni na kulturno prireditev  v počastitev 210-letnice šolstva na Kapeli, v soboto, 29. 11. 2014 ob 10.00 v telovadnici šole. Slavnostna govornica bo ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Stanislava Setnikar Cankar.

vabilo_210_let_šole

 

Dostopnost