(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si
17.2.2017 - Kurenti na naši šoli - galerija slik

17.2.2017 – Kurenti na naši šoli

Našo šolo so zadnji dan pred zimskimi počitnicami obiskali kurenti. Gromko zvonenje in značilna kurentova oprava  je zbranim  v šolski telovadnici vzbujalo nelagodje in strah. Kurenti so bili do vseh nas prijazni in so po sprevodu tudi sneli maske, tako, da smo spoznali, kdo se skriva za masko.

Že med sprevodom kurentov smo  ugibali, kateri izmed kurentov je naš učenec  Tomi Kolarič. Ko je nato tudi Tomi snel masko, smo ga občudovali. Ponosni smo nanj, saj se je samoiniciativno priključil društvu Koranti Rogoznica in tako skrbi za ohranjanje naše kulturne dediščine. Predpustni čas, ki se je pričel z začetkom meseca februarja in se bo končal s pustom, 28. 2. 2017, je za sodelujoče člane društva, ki so kurenti, zanimiv in tudi zahteven.

Če vas v tem predpustnem času  pot zanese na Ptuj, morebiti srečate tudi našega učenca, ki bo skupaj z ostalimi kurenti do pusta in na sam pust odganjal zimo.

Korant ali kurent je tradicionalna pustna maska s Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz. Koranti Rogoznica ohranjajo staro tradicijo maskiranja ter etnografske običaje prednikov na ptujskem območju. Njihovo prvotno poslanstvo je obiskovanje hiš v vaseh Četrtne skupnosti Rogoznica na obrobju Ptuja, udeležujejo pa se tudi karnevalov v Sloveniji in v tujini. Organizirano so pričeli delovati leta 1982 in so najstarejša organizirana skupina na ptujskem. Delujejo kot sekcija Kulturnega društva Rogoznica. Sekcija je kot nosilec enote obhodi kurentov, ki je razglašena za živo mojstrovino državnega pomena, vpisana v Register nesnovne kulturne dediščine pri Ministrstvu za kulturo in je član Zveze društev kurentov.

mag. Anastazija Avsec, ravnateljica

Dostopnost