(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si
7.4.2018 - Sijem od zdravja - galerija slik

7.4.2018 – Sijem od zdravja

V soboto, 7. aprila 2018, smo na svetovni dan zdravja izvedli dan dejavnosti z naslovom »Sijem od zdravja«. Ker sodelujemo v slovenski mreži Zdravih šol, smo se odločili, da za učence pripravimo delavnice in predavanja na temo gibanja in zdrave prehrane, kar je letošnja rdeča nit projekta Zdrava šola.

Dan smo vsi skupaj pričeli v telovadnici z izvajanjem sklopa vaj iz joge, imenovanim »Pozdrav soncu« ali »Surya Namaskara«. Nato so učenci z razredniki in sorazredniki po pripravljenem razporedu štiri šolske ure aktivno delali v različnih delavnicah, v katerih so razvijali praktična in življenjska znanja. Učenci od 3. do 9. razreda so med drugim prisluhnili zanimivemu predavanju dietetičarke Marine Zakič na temo zdrave prehrane, vsi razredi so pripravljali zdrave prigrizke (sadne in zelenjavne smutije, sadne solate, skutne namaze iz korenčka in čemaža, namaz Liptauer, regratova solato s krompirjem, limonado brez sladkorja…) ter se preizkusili v številnih športnih aktivnostih (medrazredne tekme v športnih igrah, šaljivih štafetnih igrah, skakanju v vrečah, vlečenju vrvi…).

Ob 9.40 smo na predavanje razvojne agencije PORA z naslovom »Pogosti, a neprimerni prigrizki naših otrok« v šolo povabili tudi starše in krajane. Vse obiskovalce smo povabili tudi na degustacijo zdravih namazov, ki jih kuharice pripravljajo v šolski kuhinji in jih naši učenci uživajo pri šolski malici.

Zadnjo šolsko uro smo učenci, zaposleni, starši in gostje pred šolo simbolično zasadili še grm šmarne hrušice, s čimer smo obeležili še ENO dan – dan za sajenje dreves, saj kot šola aktivno izvajamo tudi program UNESCO šole. Na pobudo slovenskih čebelarjev smo se letos odločili za sadno vrsto, saj s tem pomagamo pri ohranjanju čebel. Sedmošolci so nato še uredili šolski zeliščni vrtiček, vanj dodatno zasadili še nekaj novih zelišč, devetošolci in nekaj osmošolk pa so zasadili pelargonije v cvetlična korita, ki že krasijo vhod naše šole.

Dan je minil v delovnem vzdušju, v zraku je bilo poleg tople pomladi čutiti še znanje, veselje ob druženju in gibanju ter zadovoljstvo ob samostojni pripravi jedi.

Tina Klemenčič, šolska koordinatorica Zdrave šole

 

Dostopnost