(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

V šolskem letu 2020/21, je na Osnovni šoli Kapela Otroški parlament zaradi nastale situacije, povezane z epidemijo, potekal drugače kot smo bili navajeni. Zaradi izobraževanja na daljavo so učenci delali po razredih z razredničarkami. Srečanja so potekala preko zoom povezave.

Učenci na nižji stopnji so se pogovarjali o poklicih, ki so jim všeč, o poklicih v prihodnosti, spraševali so se “Kdo sem jaz?”.

V okviru šolskega parlamenta so učenci višjih razredov razmišljali o sebi in lastnih interesih. Iskali so svoja močna področja ter raziskovali poklice, o katerih trenutno razmišljajo. Njihove želje so zelo različne.

Pogovarjali so se tudi o deficitarnih poklicih in poklicih v prihodnosti. Porodilo se je kar nekaj zanimivih poklicev prihodnosti.

  • NADZOROVALEC ROBOTOV: v prihodnosti bo veliko tehnologije (robotov) nadomestilo človeško delo. Zato bodo potrebovali osebo, ki jih bo nadzirala pri delu in jih popravljala.
  • VESOLJSKI VODIČ: v prihodnosti bosta napredna tehnologija in tudi turizem, da bo vodil ljudi po vesolju.
  • PROGRAMER: v prihodnosti se bo še bolj razvil, začeli bodo programirati robote.
  • POLICIST ROBOTOV: v prihodnosti bo lovil robote (tiste, ki bodo odšli iz pod nadzora).
  • VESOLJSKI GRADBENIK: v prihodnosti bodo krasili vesolje in druge planete (s hišami in parki ter z znamenitosti).

Pogovarjali so se o vzornikih in njihovem pomenu v našem življenju.

Vsak izmed njih je raziskoval in predstavil poklic, ki ga zanima. Iskali so prednosti in slabosti poklicev, kakšna je pot (izobraževanje) do določenega poklica.

Seznanili so se tudi z informacijami, kjer lahko pridobijo informacije o poklicu, ki jih zanima.

Bili so vizionarski, saj so poskušali sami sebe videti v prihodnosti.

MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT

Medobčinski otroški parlament je letos organizirala OŠ Kajetana Koviča Radenci.

V uvodu je organizatorica MOP Gabrijela Žerjal iz OŠ Kajetana Koviča Radenci  pozdravila vse prisotne.

V nadaljevanju je gospa Mateja Leskovar Polanič, koordinatorica ŠOP za Pomurje predstavila  lanskoletno Poročilo 30. Nacionalnega otroškega parlamenta (NOP), ki je prav tako potekal na daljavo, zaradi epidemije COVOD-19.

Sledile so delavnice – Poklicni Escape Room, ki jih je pripravila Fundacija Prizma iz Maribora. Parlamentarci so morali rešiti 5 kariernih izzivov in tako so dobili 5 kod, s katerimi so dekodirali skrivno geslo do odprtja platforme www.informativni-dnevi.si.

Mladi parlamentarci so z navdušenjem raziskovali. Učenci naše šole so se več kot odlično izkazali, saj so prvi odkrili geslo.

Ob koncu je sledilo še glasovanje in mladi parlamentarci in parlamentarke so izglasovali, da se Pomurskega otroškega parlamenta udeležijo: Zala Koren iz OŠ Kapela, Špela Rožman iz OŠ Sv. Jurij  ob Ščavnici, Žan Majer iz OŠ in vrtca Apače in Tija Bračič iz OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova.

Nacionalnega otroškega parlamenta se udeležita:  Zala Koren iz OŠ Kapela in Špela Rožman iz OŠ Sv. Jurij  ob Ščavnici. 

Zapisala: Lucija Kret, mentorica otroškega parlamenta

Dostopnost