(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

V okviru projekta Gozd in naravno okolje skozi otrokove oči smo z učenci razrednega pouka raziskovali gozd in naravno okolje v okolici šole. Predvsem v podaljšanem bivanju ter tudi med poukom, smo veliko časa preživeli zunaj, v naravi. Zavedamo se, da nam pouk na prostem ponuja izredno spodbudno učno okolje, polno novosti, presenečenj, omogoča nam raziskovanje sebe, predstavlja prostor za krepitev medsebojnih odnosov, predvsem pa nam omogoča odlično možnost za sprostitev in rekreacijo.

Srečo imamo, da živimo v okolju, ki nam ponuja spoznavanje in odkrivanje različnih življenjskih okolij, kot so gozd, travnik, polja, vinogradi, sadovnjaki, vrtovi, parki.

Tudi z učenci na OŠ Kapela smo veliko časa preživeli zunaj, v naravi. Raziskovali smo kako se gozd spreminja skozi letne čase, kaj se dogaja z naravo, kako vreme vpliva na spremembe v naravi ter iskali različne barve narave. Veliko aktivnosti smo izvedli zunaj, kot pouk na prostem. Jeseni smo čistili buče, ličkali koruzo, v okviru tedna otroka ustvarjali zunaj z naravnimi materiali. Skozi celo leto veliko časa preživimo zunaj na igrišču, se rekreiramo in sproščamo skozi različne igre. Učencem sem pripravila tudi različne igre, ki jih lahko igrajo s pomočjo naravnih materialov (tri v vrsto, štiri v vrsto), nastavljali smo račune s pomočjo naravnih materialov ter ustvarjali. Čeprav se nismo vedno opravili v gozd, smo si gozd pripeljali na šolsko igrišče ali v učilnico. V začetku pomladi smo spoznavali znanilce pomladi. Igrali smo se detektive in iskali znanilce pomladi v okolici šole z igro lov na pomlad, primerjali znanilce pomladi med seboj, se s skupino Palčki iz vrtca odpravili skupaj v gozd ter poskrbeli za druženje prvošolcev in bodočih prvošolcev. V gozdu so se igrali različne igre, gradili šotore, iskali živali (deževnika, polža, mravlje, pajke…) ter jih opazovali pod lupo. Spremenili smo se tudi v arheologe ter v peskovniku iskali različne predmete. Prostor v naravi smo velikokrat izkoristili tudi za risanje ter poustvarjanje. V okviru UNESCO projekta Živimo skupaj smo na šoli izvedli dan dejavnosti. Ena izmed aktivnosti je bila tudi gozd. Gozd so raziskovali prvošolci, pri raziskovanju pa sta jim pomagali gozdarki. Izvedeli so veliko novega in uporabnega ter še enkrat odkrili, da je gozd odličen prostor za izvajanje pouka na prostem.

Tudi v šoli v naravi smo veliko časa preživeli v gozdu. Poleg pripravljenih aktivnostih učiteljev (poligon iz naravnih materialov, gradnja bivakov, slika iz naravnih materialov, ipd.), smo se v prostem času tudi sami odpravili raziskovat pohorske gozdove. Opazovali smo drevesa, iskali razlike med smreko in jelko, nabirali kostanje in druge gozdne plodove ter se nadihali svežega zraka pri jutranjem razgibavanju.

Z aktivnostmi na prostem bomo nadaljevali tudi v prihodnje, še posebej sedaj, ko se narava prebuja in nas topli dnevi še bolj privabljajo v raziskovanje narave.

V galeriji si lahko ogledate, kako so učenci uživali na prostem, v video posnetku pa kako učenci na razredni stopnji razmišljajo, zakaj jim je naravni prostor všeč, zakaj se radi družijo, učijo, sproščajo in zabavajo na njem.

Biti z naravo,
jo gledati in se z njo pogovarjati je resnična sreča.
Lev Nikolajevič Tolstoj

Pripravila: Damjana Flisar

Dostopnost