(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

Tekmovanje v recitiranju decimalk števila PI

V četrtek, 14. 3. 2024, ob mednarodnem dnevu matematike, je bilo pri urah matematike od 6. do 9. razreda slišati: tri, ena, štiri, ena, pet, devet, dve, šest, pet, tri, pet, osem, devet, sedem, devet, tri, dve, osem, štiri, šest …

Učenci so tekmovali v recitiranju posebne matematične konstante – števila π. Poskušali so si zapomniti čim več decimalk te konstante, ki se začne z znanim zaporedjem 3,141592653589…

Število π (označeno z malo grško črko pi) je izjemno pomembno v matematiki in fiziki ter se pojavlja na različnih področjih. Pogosto ga imenujemo tudi Arhimedova konstanta ali Ludolfovo število in je enako razmerju med obsegom kroga in njegovim premerom. Kljub temu da je najpogosteje uporabljen približek števila π 3,14, je znano, da ima število π neskončno mnogo decimalnih mest, ki se ne ponavljajo.

Naši učenci so se podali v izziv in se trudili zapomniti čim več decimalnih mest te konstante. Kar je za nekatere izmed nas nepredstavljivo, se je iz ust naših učencev slišalo precej lahko. Brin Puhar iz 7. a razreda je pravilno povedal največ decimalk, sledita mu Sofija Jurjovič iz 8. a razreda in Neža Kukec iz 6. a razreda.

Vsi tekmovalci so bili nagrajeni s sladkim presenečenjem – čokoladicami, ki so jih prejeli kot znak spodbude za njihov trud. Najboljši trije pa so prejeli tudi posebne pokale, ki so jih izdelali učenci pri pouku tehnike, kar dodaja še poseben čar njihovim dosežkom.

Za tiste, ki bi želeli razširiti svoje znanje o decimalnih mestih števila π, priporočamo obisk spletne strani http://www.piday.org/million.

Lepo je bilo videti navdušenje in angažiranost naših učencev ob obravnavi te pomembne matematične konstante.

Peter Korošec,

učitelj matematike

Dostopnost