(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

Galerija slik - Samostojni knjižni izdaji mladih prevajalcev. Pri prevajalskih igricah pri pouku slovenščine smo s knjigami prevodov potovali okoli sveta. Obiskali smo kar nekaj držav in spoznali 16 jezikov.

Vsako leto smo potovali v drugo zgodbo, vsako leto znova so se nam pridružili novi prevajalci in vsako novo šolsko leto je s seboj prineslo vznemirjenje in pričakovanja, saj nikoli nismo hodili po že uhojenih poteh. Na cilju nas je zmeraj pričakala knjižica, ki sedaj stoji na prenekateri knjižni polici in je učencem v ponos in spomin na šolske dni. V knjižicah prevodov so spremne besede zapisali ugledni strokovnjaki s področja vzgoje in izobraževanja in tako je inovativna metoda prevajanja pri pouku slovenščine postala prepoznavna doma in v tujini.

V mesecu maju je tako izšla že deseta knjižica z besedili norveškega pisatelja Tor Age Bringsvaerda z naslovom Pravljica o malem trolu in nemškega pisatelja Michaela Borlika, Zgodbe s podstrešja – Vsaka zgodba je potovanje. Pravljico o malem trolu sta prevedli devetošolki Ines Fridau Tivadar in Robertina Rožanc, ki je tudi ilustrirala naslovnico. Kratkočasne zgodbice o otroškem spoznavanju sveta so prevedli: Iris Benkovič, Filip Kovačič, Tilen Kosi, Aleks Rautar (6. razred), Nika Plohl, Ema Dubrovski, Laura Marinič (8. razred) ter Anja Sampl (9. razred), naslovnico je narisala Laura Marinič.

Devetošolki Robertina Rožanc in Ines Fridau Tivadar sta prevedli pravljično zgodbo O malem trolu, ki se boji sonca in prekletstva stare legende. Naslovnico je ilustrirala Robertina Rožanc.
Knjižno izdajo dopolnjujejo še spremne besede Wernerja Burkarta, veleposlanika Zvezne republike Nemčije, Irene Kumer, predstojnice murskosoboške Območne enote Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, pisatelja Michaela Borlika, ravnateljice mag. Anastazije Avsec ter mentorice Živane Safran.

Pri pouku slovenščine smo dogajanje zgodbe o malem trolu prestavili v sodobni čas in po literarni predlogi posneli kratki igrani film. Vabim vas k branju knjige in ogledu filma Samo upati si moraš.

Živana Safran

Dostopnost