(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

Obeležili so ga tudi naši šolarji.

Unesco je razglasil 23. april za svetovni dan knjige leta 1995. S tem datumom je opozoril na dan mnogih literarnih obletnic – na ta datum so se rodili ali umrli številni svetovno znani literarni ustvarjalci: Miguel de Cervantes, William Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega, Rupert Broke, …

Ta dan je namenjen  povezovanju avtorjev, založnikov, učiteljev, knjižničarjev, javnih, nevladnih in zasebnih organizacij z javnostjo v želji po spodbujanju bralne kulture.

Svetovni dan knjige se zgleduje po prazniku Sv. Jurija, v katerem so Katalonci v en praznik združili več običajev oziroma praznikov – tudi praznik vrtnic, ki izvira iz sedemnajstega stoletja. To je dan, na katerega so nekoč fantje dekletom podarili vrtnico, ki ponazarja lepoto, one pa njim knjigo kot vir znanja.

Slovenija je ena redkih držav, ki svetovni dan knjige praznuje več dni in v različnih krajih po državi.

Po številnih mestih v različnih državah sveta na ta dan potekajo dogodki, ki na prvo mesto postavljajo knjigo. Tako smo tudi na naši šoli 20. aprila izvedli kulturni dan, na katerem so se učenci poigravali z besedo, ustvarjali zgodbe in zaigrali prizorčke.

Angela Stajnko, koordinatorica Unesco središča Kapela

Dostopnost