(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

Letos smo že šesto leto zapored obeležili dan slovenske hrane, ki poteka vsak tretji petek v novembru. Letos je bil to 17. november, ko smo se pridružili vseslovenskemu projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Učenci in otroci v vrtcih smo zajtrkovali kruh, med, jabolko, mleko in maslo – živila domačega slovenskega porekla. Ta hrana je bolj sveža, bolj hranljiva, brez dodajanja dodatkov za daljše skladiščenje  ali poudarjanje okusa. Seveda te hrane ne bi bilo brez kmetijskih panog: čebelarstva, prireje mleka, sadjarstva, pridelave žit, torej brez  slovenskega kmeta in čebelarjev. Dan slovenske hrane še želi poudariti pomen zajtrka kot pomembnega dnevnega obroka za zdrav način življenja in prehranjevanja.

Pred zajtrkom smo imeli krajši kulturni program. Po uvodnem pozdravu in nagovoru v. d. ravnateljice Andreje Strmšek so o pomenu domače samooskrbe, zdrave slovenske hrane iz domačega okolja, pomenu zajtrka, čebelarstva, ohranjanju čistega in  zdravega okolja spregovorili gostje: predstavnik občine Radenci Janez Ivanuša, predsednik Čebelarskega društva Radenci Daniel Tkalčič in čebelar Sever Zlatko. Projekt  tradicionalni slovenski zajtrk je še predstavila učenka Ronja Slavič, učenki Kaja Baum in Kaja Jaušovec sta prebrali pesem Čebelice. Na koncu  smo se vsi  pridružili najštevilčnejšemu čebelarskemu pevskemu zboru v Sloveniji in skupaj zapeli vsem znano pesem Lojzeta Slaka Čebelar.

Kljub manjšim pridelkom medu zaradi pozebe so nam  čebelarji Čebelarskega društva Radenci podarili med za zajtrk. Mleko nam je prispevala kmetija Antonič. Najlepše se jim zahvaljujemo.

Člani čebelarskega krožka smo pripravili razstavo, izdelovali čebelice, oblikovali in vlivali smo  sveče ter okraske iz voska. Učenci 1. In 2. triletja so prejeli zgibanko Čebela, moja prijateljica 11 z naslovom Od čebele do medu. Slovenski čebelarji so ljubitelji čistega okolja, skrbijo za ohranjanje narave in naše čebele – kranjske sivke, ki nam poleg opraševanja različnih rastlin daje tudi sladke darove iz čebeljega panja.  Pridružimo se jim tudi mi.

Albert Einstein je dejal: “Ko bo izginila čebela z obličja Zemlje, bo človek preživel le še štiri leta; saj ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi …”

Mentorica čebelarskega krožka Marija Andrejč

Slovenski tradicionalni zajtrk

Slovenski tradicionalni zajtrk

Dostopnost