(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

Aktivnosti v projektu Živimo skupaj

Tudi v letošnjem šolskem letu smo se lotili našega že tradicionalnega projekta znotraj UNESCO asp mreže – ŽIVIMO SKUPAJ. Letos je v njem sodelovalo 514 učencev in 61 mentorjev iz različnih koncev Slovenije. 9 šol/vrtcev/zavodov se nam je pridružilo v živo na izvedbi delavnic ob sklepnem delu projekta – 22.3.2019 na OŠ Kapela. 7 šol/vrtcev/zavodov je sodelovalo na daljavo in predstavilo svoje dejavnosti na matičnih šolah/vrtcih/zavodih.

S pripravo in izvedbo dejavnosti smo pričeli že v sredini septembra 2018. Dejavnosti znotraj projekta smo izvajali vse do sklepnega dela – 22.3.2018, kjer smo projekt Živimo skupaj zaključili z druženjem sodelujočih šol in izvedbo delavnic, ta dan vsa šola na različne načine uresničuje cilje UNESCA.

Dan smo začrtali skozi delavnice, ki smo jih pričeli ob 7.30 na OŠ Kapela ob skupnem druženju z UNESCO himno in nagovorom ravnateljice, ter izvedbo dramske točke Pika na obisku.

Prvi razred se je pripravil na obisk lokalne pediatrinje, ki je izvedla tečaj NORDIJSKE hoje. Odpravili so se na pohod po okoliških hribčkih in se vrnili na ogled predstavljenih izdelkov iz delavnic. Drugi razred je dan preživel v gozdu z gozdarko, ki je zanje pripravila poučno predstavitev poklica in dejavnosti povezane s spoznavanjem gozda. Tretji razred se je še posebej posvetil obeleženju Svetovnega dneva VODA. Izvajali so poskuse z vodo in razvijali naravoslovno matematično pismenost. Nadaljevali so z izdelavo studencev iz odpadnega materiala. Četrti razred je bil razdeljen v dve skupini, ki sta izdeloval izdelke iz odpadnih materialov. Prva skupina je poudarek dala reciklaži starih majic – v izdelavo vrečk za večkratno uporabo in razvijanju ročnih spretnosti skozi šivanje gumbov in pletenje zapestnic prijateljstva. Druga skupina je razvijala origami spretnosti s sestavljanjem delčkov – sončkov v skupni veliki prikaz sonca. Peti razred je izvedel druženje z varovanci Doma starejših občanov Radenci, s katerimi so skupaj izdelovali punčke iz cunj, skiroje iz lesa in vetrnice, ter ladjice iz papirja. Nadaljevali so s spretnostmi šivanja, ki so nekoč veljale za zelo pomembno veščino, kot so jim znali razložiti starejši.

Tretja triada se je porazdelila v osem delavnic, v katerih so se jim pridružili tudi učenci drugih šol s svojimi mentorji. V delavnici z naslovom V GOZD Z GOZDARKO, je gozdarka predstavila osnove gozda, nato pa so se lotili izdelave bivaka, v katerem so sodelovali vsi prisotni. V delavnici IZDELKI IZ LESA IN UREJANJE OKOLICE so učenci skupaj s hišnikom uredili šolsko okolico, poskrbeli so za jagodnjak, okopali zeliščni vrt, uredili trato, ter izdelali preprosta glasbila iz lesa – palčke. V delavnici FRIZERSTVO, KOZMETIKA, ZDRAVSTVENA NEGA , so se učenci preizkusili v friziranju pod mentorstvom lokalne frizerke gospe Mateje Filipčič. Nato so se jim pridružili dijaki Srednje kozmetične in zdravstvene šole. Učili so se ličenja in spoznavali poklic zdravstvenih delavcev na aktivnem delu.  V delavnici SLEDOVI PREKMURJA, so spoznali nam bližnjo okolico skozi izvajanje različnih dejavnosti, kot je šivanje vrečk, kaširane,… V delavnici z naslovom KUHAJMO LOKALNO IN TRADICIONALNO je lokalna avtorica kuharskih knjig, ga. Marija Fras, izvedla delavnico, v kateri so učenci spoznali našo lokalno kulinariko in izdelali različne zlivanke, ki so jih kasneje tudi preizkusili.  V delavnici RAČUNALNIŠTVO so se ukvarjali s šolsko spletno stranjo in urili računalniške spretnosti. Ročne spretnosti so učenci urili tudi v delavnici z naslovom MOŠNJIČKI, IZDELAVA SVEČ, ORIGAMI ŠKATLE, kjer so spoznavali in izvajali različne postopke, preko katerih so nastajala številna simpatična darilca, ki jih bo naša šola lahko poklanjala gostom. V delavnici z naslovom IZDELAVA GLASBIL so učenci v tehnični učilnici izvedli projekt izdelave bobnov, ki jih bodo rabili pri zboru in pouku glasbene umetnosti.

Dan smo zaključili z evalvacijo in ogledom razstavljenih izdelkov po hodniku šole.

OŠ Kapela je obiskalo kar nekaj zunanjih gostov, ki so skupaj z našimi učitelji izvajali raznolike delavnice. Vsem se iskreno zahvaljujemo. Prav tako pa se zahvaljujemo vsem sodelujočim v našem projektu ŽIVIMO SKUPAJ.

koordinatorica projekta

Nina Budja Zalokar

Dostopnost