(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

Odzvali smo se povabilu Lions kluba Gornja Radgona in sodelovali na mednarodnem likovnem natečaju  PLAKAT MIRU z naslovom »Bodimo prijazni«. Svoja razmišljanja in občutenja o miru so z različnimi tehnikami izražali učenci stari od 11 do 14 let.

LK Gornja Radgona je izbral pet plakatov na lokalni ravni in jih poslal v Ljubljano. Med njimi je bil tudi plakat Gašperja Korena, ki je po mnenju strokovne komisije bil uvrščen med najboljša finalna dela v Sloveniji.  Vsak plakat se ocenjuje glede na izvirnost, umetniški slog in tehniko ter na izražanja teme.

V soboto, 23. 3. 2019, je bil Gašper v spremstvu staršev na zaključni prireditvi v Šempetru pri Gorici. Prireditev je bila obogatena s kulturnim programom, razglasitvijo finalistov, podelitvijo priznanj in nagrad.

Sledil je ogled razstave, pogostitev, druženje ter vodeni ogled Goriške – “Sožitje na meji”.

Še enkrat čestitke Gašperju za dosežen uspeh.

                                                                                                                                      Ida Petek

Svoje misli, vtise in občutke z dogajanja v Šempetru pri Gorici je Gašper strnil v kratkem sestavku:

Po dolgi vožnji smo končno prispeli na zastavljeni cilj v OŠ Ivana Roba v Šempetru pri Gorici. Z družino smo si ogledali prekrasen center tega majhnega mesta. Ob deseti uri smo se odpravili na prireditev in podelitev priznanj. Še prej smo si ogledali vse zares prečudovite plakate miru. Sledil je zabaven program. Med drugim je nastopila tudi plesna skupina, ki je bila na televizijskem šovu »Slovenija ima talent«.

Zatem smo prejeli priznanja skupaj z našimi mentorji.

Po kosilu, ki smo ga imeli v šolski jedilnici, smo se odpravili na vodeni izlet po Goriškem. Najprej smo se peš odpravili na ogled Coroninijevega dvorca, kjer je sedaj sedež njihove občine. Župan nam je tam na kratko predstavil zgodovino dvorca. Nato smo se odpeljali z avtobusom v Novo Gorico, natančneje v Frančiškanski samostan na Kostanjevici, ki je dobila ime po velikem kostanju, ki ga sicer sedaj več ni. Tam smo si po zanimivi predstavitvi samostana ogledali še grobnico Burbonov. V njej so pokopani člani francoske kraljevske rodbine Bourbon, med njimi Karel X., zadnji francoski kralj te dinastije (sicer pa predzadnji kralj nasploh). V samostanu se nahaja tudi Škrabčeva knjižnica, za katero je značilno, da so knjige shranjene po velikosti in ne po urejenem kazalu. Med drugim je tam shranjena tudi prva slovenska slovnica (Zimske urice  Adama Bohoriča). Zunaj smo se nato sprehodili po burbonskem vrtu, ki je eden od dveh take vrste na svetu.

Z obzidja smo lahko videli tudi komuno za odvisnike »Don Perino«, v kateri se mladi zdravijo od odvisnosti od droge. Kot zanimivost so nam povedali, da imajo prvi primer, da se zdravi eden od zasvojenosti z igrami.

Zatem smo se odpeljali v Gorico (v Italijo), kjer smo si ogledali Kulturni dom Lojzeta Bratuža. V njej je ena najkvalitetnejših koncertnih dvoran.

Ostali smo še nekaj časa v Italiji in si ogledali Goriški grad, znotraj katerega je zgrajena mala vas in je bila v lepem vremenu  prečudovita.

Nazadnje nas je pot zanesla nazaj v Novo Gorico, in sicer na Trg Evropa. Trg je točno na meji med Italijo in Slovenijo in je bil zgrajen ob železniški postaji, ki je najstarejša zgradba v Novi Gorici.

Zatem smo se vrnili k šoli, od katere smo se  odpeljali z družino še v Koper na kratek sprehod po naši obali.

Po končanem izletu smo se obogateni z lepimi doživetji vrnili domov.

                                                                                                                     Gašper Koren

Plakat miru

Dostopnost