(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si
Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2019

Letos je že trinajsto leto potekal projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ko so imeli otroci v osnovnih šolah in vrtcih za malico črni kruh, mleko, med, maslo in jabolko. Vsa  živila so iz našega domačega okolja. Ta hrana je bolj sveža, bolj hranljiva, brez dodajanja dodatkov za daljše skladiščenje  ali poudarjanje okusa. Seveda te hrane ne bi bilo brez slovenskega kmeta in čebelarjev. Že osmo leto zapored obeležujemo ta dan slovenske hrane, ki želi poudariti pomen lokalno pridelane hrane in zajtrka kot pomembnega dnevnega obroka za zdrav način življenja in prehranjevanja.

Kljub manjšim pridelkom medu  v tem letu so nam  čebelarji ČD Radenci prispevali med za zajtrk. Mleko nam je podarila kmetija Roškar iz Kokolajnščaka, jabolka pa Sadjarstvo Keuschler iz Veržeja. Vsem se najlepše zahvaljujemo.

Ta dan potekajo v vrtcih in šolah po Sloveniji različne aktivnosti. Na naši šoli so učenci prve triade  prejeli zgibanko Čebela, moja prijateljica 13. Letošnja tematika so zelišča, saj je znano, če naredimo svoj vrt privlačen za čebele in druge opraševalce, poskrbimo tudi za boljše opraševanje zelenjave in sadja na našem vrtu. Vsi se moramo zavedati pomena kmetijstva, čebelarstva, pravilne in zdrave prehrane, pomena  ohranjanja našega čistega okolja.

Pri učencih 2. razreda je bil na obisku predstavnik ČD Radenci čebelar Zlatko Sever. Predstavil jim je življenje čebele, njihov pomen za opraševanje  in čebelje pridelke. Pridružil se jim je tudi župan občine Radenci gospod Roman Leljak.

 

Že več let poteka ob tradicionalnem slovenskem zajtrku akcija petja pesmi ansambla Lojzeta Slaka Čebelar. Učenci šole in otroci vrtca Gozdiček so se pridružili najštevilčnejšemu čebelarskemu pevskemu zboru v Sloveniji. Otroci iz vrtca so še zraven zaplesali.

Čebele nas naj spremljajo vse življenje. So simbol pridnosti, varčnosti, reda in skrbi za druge. Naj nam bodo vzgled. 

Zapisala Marija Andrejč

Dostopnost