(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

Mama je ena sama. In materni jezik tudi. Zato je prav, da se ob prihajajočem svetovnem dnevu materinščine zavemo, da je še kako pomembno, da imamo kot narod svoj jezik in da smo prepoznavni na zemljevidu sveta.

Materni jezik je tisti, s katerim nas prvič ogovori mama in v katerem spregovorimo svojo prvo besedo. Besede v maternem jeziku nas pobožajo, objamejo in nas ogrejejo, pa naj smo doma, v sosednji državi ali na koncu sveta. Materni jezik, velik ali majhen, je jezik našega mišljenja, naših sanj in čustev, naše kulture in identitete. Dokazano je, da veliko ljudi, ki se tekom svojega življenja preselijo v tujino in pri vsakodnevnem življenju uporabljajo tuj jezik, še vedno najpogosteje razmišlja in tudi sanja v svojem maternem jeziku.

21. februarja obeležujemo svetovni dan maternega jezika v spomin na leto 1952, ko so oblasti med streljanjem ubile skupino bengalskih študentov v Pakistanu, ki je protestno zahtevala enakopravnost za svoj materni jezik, bengalščino. Zaradi njihovega prizadevanja in dogodkov na ta dan je UNESCO leta 1999 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika.

Za večino Slovencev, živečih v Sloveniji in v tujini (okrog 2, 4 milijona), je materni jezik slovenščina. Po podatkih UNESCA okrog 40 odstotkov svetovnega prebivalstva nima dostopa do izobrazbe v jeziku, ki ga govori ali razume.

Pravica do materinščine je osnovna človekova pravica. In zato s ponosom praznujmo mednarodni dan maternega jezika.

Najlepše sanje se sanjajo v materinem jeziku in najgloblje seže misel, napisana v jeziku, ki ga je človek zajemal z dihom otroštva. /Milan Petek – Levokov/

Na povezavi tukaj lahko preverite, kako dobro poznate slovenščino in rešite kratek kviz. Veliko uspeha pri reševanju.

Dostopnost