(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

V šolski knjižnici  je od 3. 5. 2021  na ogled zanimiva razstava Šola nekoč in danes. Razstavljeni so najstarejši učbeniki, učila in učni pripomočki, ki so jih uporabljali nekoč, pisalna miza s prostorom za črnilo in pero ter številni predhodniki danes nepogrešljivega računalnika. 

Med razstavljenimi učili posebno pozornost vzbuja GLOBUS Z LUČKO iz leta 1949, kjer so meseci zapisani v cirilici, žarnica – lučka pa predstavlja sonce. Pred uporabo računalnika so bili za prikaz pokrajin nepogrešljivi DIAPOZITIVI, ki so bili na ogled s pomočjo DIAPROJEKTORJA, GRAFOSKOPSKE PROSOJNICE in GRAFOSKOP ter VIDEOKASETE, ki so jih učenci lahko gledali s pomočjo VIDEOREKORDERJA. Med predhodniki današnje sodobne digitalne tehnologije,  je tudi PISALNI STROJ in KAMERA, ki smo jo uporabljali še pred desetimi leti.

Razstavo ŠOLA NEKOČ IN DANES smo popestrili tudi z zapisi iz zgodovine kapelske šole, ki v letošnjem letu slovi že 217 let obstoja. Razstavljen je dokument o prvih vpisanih učencih, pravila šolskega reda iz leta 1923, navodila za praznovanje državnih in cerkvenih praznikov ter IZKAZ o uspehu in vedenju iz leta 1976.

Razstavo  so pripravili sedmošolci  ANEJA, LANA in JERNEJ ter osmošolca ŽIGA in ALJOŠA pod mentorstvom učiteljice Bernarde, prijazno vabljeni. Zapisala mag. Bernarda ROUDI.

Dostopnost