(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

PO POTI KULTURNE IN NARAVNE DEDIŠČINE

V petek, 9.9.2022 smo se s tremi učenci OŠ Kapela odpravili na OŠ Turnišče. Udeležili smo se srečanja z naslovom Po poti kulturne in naravne dediščine, katero je potekalo v okviru projekta UNESCO. Zbrali smo se v telovadnice, kjer sta nas pozdravili ravnateljica šole Melita Olaj, in  koordinatorica Unesco šole Brigita Žerdin. Obe sta nam zaželeli dobrodošlico ter prijetno raziskovanje njihovega kraja. Po uvodnem delu smo se odpravili v sosednjo vas Nedelico. Razdeljeni v dve skupini, smo si najprej ogledali Ancovo galerijo. V Ancovi galariji v Nedelici so zbrani predmeti, kateri so dediščina številnih prekmurskih družin, postavljeni so na stalno razstavo pod naslovom Moja razstava vaših predmetov – Varašanci v Nedelici. Galerija je nastala leta 2008 v hiši Ancove Bare. Tudi mi smo si v galeriji ogledali velko ižo družine Kučko, Škounikof salon iz Turnišča, Rousof salon iz Turnišča, farovško kuhinjo, šolsko učilnico, čevljarsko delavnico, vaško gostilno. Razstavljenih je tudi veliko predmetov, ki se navezujejo na življenje v prekmurski cimprači, vinogradništvo, poljedeljstvo, živinorejo, tkalstvo, pletenje cekarjev, krojaštvo, mizarstvo, mlinarstvo, čebelarstvo, tesarstvo.

Po ogledu in opravljeni malici na Kovačevi domačiji, je sledilo delo po skupinah. Učenci so se po skupinah pogovarjali  o dediščini ter na plakate zapisali, kaj jim je pri ogledu najbolj ostalo v spominu. Sledila je še predstavitev in ogled domačije Štefana Kovača ter muzej družine Kovač. Ogledali smo si lahko, kako so nekoč živeli naši dedki in babice. Spominska plošča na hiši in muzejski del predstavljata domačina in narodnega heroja Štefana Kovača. Učencem pa  je najbolj v spominu ostala cimprača – brunarica, ometana z glino in pokrita s slamo.

Po opravljenih vseh ogledih in aktivnostih smo se odpravili na Polenščekovo domačijo v Turnišče, kjer nas je pričakalo kosilo. Za odlično kosilo so poskrbele gospodinje iz domačega turističnega društva.  Polni novega znanja in spoznanj smo se odpravili domov.

Delim tudi razmišljanja učencev, kaj jim je na srečanju ostalo najbolj v spominu:

»Na Unesco srečanju mi je bilo najbolj všeč, ko sem si ogledal stroje, ki so jih ljudje nekoč uporabljali. Tudi izdelovanje plakatov po koncu ogleda Ancove galerije mi bo ostalo v spomini.«

Brin Puhan, 6.A

»Na srečanju je bilo zelo zanimivo in zabavno. Ogledali smo si domačijo Štefana Kovača in Ancovo galerijo. Po ogledu naravnih in kulturnih znamenitostih so nas pogostili z odličnim kosilom – bogračem in domačimi sladicami.«

Sofija Jurjovič in Larisa Šafarič, 7.A

Zapisala učiteljica Damjana Flisar

Dostopnost