(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

 Veterani  vojne za Slovenijo so v lanskem šolskem letu pripravili že četrti nagradni literarni natečaj  Spominska obeležja pripovedujejo, ki je namenjen tako osnovno- kot tudi srednješolcem. Na natečaju že od vsega začetka sodelujejo tudi kapelski učenci pod mentorstvom učiteljic Alenke in Bernarde. Poleg zaključne prireditve organizatorji vsako leto udeležence popeljejo tudi na strokovno ekskurzijo, ki je tokrat potekala po Dolenjski. Izvedena je bila v petek, 30. 9. 2022, udeležili pa sta se je učenki Sofija Jurjovič in Tijana Rožanc ter mentorici Alenka Kozar in Bernarda Roudi.

Na tokratni ekskurziji so si udeleženci iz  pomurskih šol ogledali vojaško letališče Cerklje ob Krki in mesto Brežice, kjer so leta 1991 potekali hudi boji v vojni za Slovenijo. Na vojaškem letališču so bili udeleženci najbolj navdušeni nad opremo naše letalske enote, teknila pa jim je tudi vojaška malica.

Nato so se odpravili proti Brežicam, kjer je prisotne pozdravil veteran vojne za Slovenijo in jim predstavil dogajanje iz osamosvojitvene vojne. Veliko umetniških stvaritev in kulturnih znamenitosti so si ogledali tudi v Dvorcu Brežice, v katerem so znamenita Viteška dvorana in številne razstave o preteklosti tega mesta ob Savi.

Ekskurzije se je udeležil  tudi ljubiteljski fotograf in veteran vojne za Slovenijo g. Dani Mauko, ki nam je posredoval tudi skupinske fotografije udeležencev, ki si jih lahko ogledate v galeriji.

Zapisali: mag. Bernarda Roudi in Alenka Kozar

                           

Dostopnost