(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

V mesecu decembru sta na obisk v podaljšano bivanje 1 prišla Muca Copatarica in Maček Muri. Oba knjižna junaka so učenci spoznavali skozi različne aktivnosti (branje pravljice, igre spomin, sestavljenke…). Papagaj Nande je v učilnico 1. razreda prinesel pravi gusarski zaklad, v katerem so bili različni grafični pripomočki za likovno ustvarjanje na grafičnem področju, v tehniki monotipije in jedkanice. Z grafičnimi odtisi smo sodelovali na likovnem natečaju z naslovom INTERNATIONAL CHILDREN´S EXHIBITION OF FINE ARTS LIDICE 2023 in na likovnem natečaju »Naravne in druge nesreče« – pomagajmo drugim.

Aktivnosti v podaljšanem bivanju so vključevala različna področja in sledile aktualnim vsebinam pouka. S pomočjo sestavljank so učenci prepoznavali in naštevali značilnosti letnih časov, ustvarili zimsko sliko, preko senzorične škatle z lučko so učenci spoznavali barve, katere nastanejo med mešanjem barv, z različnimi socialnimi igrami so krepili odnose med 1. in 5. razredom, spoznali so živali pozimi in ugotovili da nekatere živali zimo prespijo, zato smo se odločili pripraviti igro »Kdo je skrit pod odejo?«, se veliko gibali zunaj na svežem zraku, igrali različne družabne igre, spoznali glasbeno pravljico Grad gradiček in se spremenili v viteze. Preko socialne igre so učenci morali ugotoviti, kateri vitez jih jaha. S pravljico Grad gradiček so se seznanili tudi preko kamišibaja; pravljico so obnovili v obliki lutkovne predstave, spremenili smo jo tudi v gibalno pravljico. Učenci so se morali gibati tako, kot se gibljejo živali omenjene v pravljici. Sedmošolke so za učence pripravile tudi kviz na temo gradovi nekoč in danes. Najprej so učenci sestavljali gradove iz lego kock, nato pa so se spremenili v prave arhitekte. Ustvarjali so na področju arhitekturnega oblikovanja v likovni učilnici na temo grad. Učenci so pri tej aktivnosti izdelovali iz odpadnega materiala, ustvarili so mogočen grad, kateri je razstavljen in krasi hodnik naše šole. Za konec pa je učenka sedmega razreda Sofija Jurjovič pripravila viteški poligon, katerega so učenci uspešno premagali.

Petošolci so za prvošolce pripravili tekmovanje na likovnem področju risanje, izbrali so najbolj izvirne izdelke ter učencem podelili priznanja.

V tednu pisanja z roko so se učenci preko pečatnikov in magnetov seznanili s črkami. Sestavljali so različne besede ter jih nato zapisali v zvezek. V okviru tedna pisanjem z roko so zapisali tudi posvetilo za valentinovo. Posebno pozornost smo namenili tudi slovenskemu kulturnemu prazniku. Učenci so spoznali Franceta Prešerna, njegova dela, življenje, zanimivosti, se spremenili v pesnike in pisatelje ter poskusili pisati s peresi, kot so pisali nekoč.

Obeležili smo tudi valentinovo, izdelali srčke na poseben način te z njimi okrasili okna in oglasno desko šole. Nastale so tudi valentinove slike s posvetilom, katere so učenci odnesli domov.

V PB 1 smo si pričarali tudi posebno pustno vzdušje. Najprej so učenci spoznali različne pustne običaje in maske, nato pa smo na obisk povabili kurente. Iz odpadnih materialov (časopisnega papirja in krep papirja) smo izdelali kurente. Naš pustni teden smo popestrili še z izdelovanjem posebnih klovnov. Za konec smo še prebrali pravljico Kako je bila pregnana zima. S prihodom kurentov in s prebrano pravljico smo v PB1 odganjali zimo in se pripravljali na prihod pomladi. Prihod pomladi nam je napovedal tudi slonček Tonček, kateri nas bo spremljal v teh mesecih, saj se že pridno pripravljamo na novo dramatizacijo.

Ker v mesecu februarju in marcu v Sloveniji poteka svetovno prvenstvu v nordijskem smučanju, smo v podaljšanem bivanju nekaj besed namenili tudi temu. Učenci so ustvarjali in so postali pravi smučarski skakalci.

Kako so potekali naši popoldnevi pa si lahko ogledate v galeriji.

Učiteljici Klavdija in Damjana

Dostopnost