(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

Noč branja je projekt za spodbujanje branja otrok in mladine. V Nemčiji ga organizirajo že od leta 1988, v Sloveniji pa je bil projekt prvič izveden leta 2007. Na naši šoli smo ga letos organizirali tretje leto.

   Noč branja ne prinaša le branja, ampak postavlja v ospredje ustvarjanje in druženje ob branju. Namen je doživeti branje kot dogodek. »Vstopnico« za zanimiv dogodek v nočnih urah so si lahko zagotovili učenci, ki so v tem šolskem letu opravili Bralno značko.

   Noč branja smo pričeli v četrtek, 22. 6. 2023 ob 18.30. Zbralo se je 84 učencev od 1.- 8. razreda. Po uvodnem nagovoru knjižničarja, so se učenci, razdeljeni v skupine, udeležili različnih delavnic. V eni izmed njih so iskali skriti zaklad. Iskali so ovojnice z namigi v šoli in njeni okolici. Po najdenem zakladu si je skupina prislužila sladko nagrado. Skupina s knjižničarjem je ustvarjala pravljice v nadaljevanjih. Po točno določenem času se je skupina zamenjala in morala nadaljevati pravljico prejšnje skupine. Skupina v šolski telovadnici je opravljala različni spretnostni poligon s sestavljanjem črk. Iskali so ime pravljičnega junaka. Ena skupina tega dogodka je za vse udeležence pripravila »Palačinkarno«, kjer jih je postregla z mini palačinkami in limonado. Za najmlajše učence pa je pripravila Kamišibaj pravljico z naslovom Palačinkarna. Najstarejši udeleženi učenci pa so izvedli kuharsko delavnico, kjer so spoznavali kulinariko sveta in si pripravili obrok.

   V večernih urah je sledilo druženje v jedilnici ob hod-dogu, soku in sadju. Sledil še je nočni pohod s svetilkami. Ker se je čajanka hitro prevesila v noč, so se učenci na hitro umili, pripravili ležišča, namestili bralne lučke ter v roke vzeli svoje knjige. Nekateri so brali, spet drugi pa so imeli še tolikooo za povedati…

   Učenci so se s pomočjo budnice prebudili v sončno petkovo jutro. Zaradi neprespane noči je bilo na zadnji šolski dan kar težko vstati. Še v spalnih srajcah in pižamah so se odpravili na jutranji tek okrog cerkve. Po jutranji telovadbi je sledilo umivanje, pospravljanje ležišč in odhod na zajtrk. Zajtrk jih je tokrat čakal pred šolo na svežem zraku, kjer so se lahko še malo razgibali na šolskih igralih.

   Bogati za novo, prijetno izkušnjo, so se učenci odpravili v učilnice, da še zadnjič v tem šolskem letu preživijo dan s svojimi sošolci. Učenci in učenke so se izkazali s svojo domišljijo in ustvarjalnostjo. Vidno so uživali v pripravljenih delavnicah in ob druženju z vrstniki.

GALERIJA

Dostopnost