(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

V četrtek, 26. 10. 2023, je Osnovna šola Fokovci v okviru UNESCA, izvedla njihov že tradicionalni projekt Platforma raznolikosti. Letošnja tema projekta je bila Kraljestvo živali.

Štirje učenci naše šole, Žan, Kimi, Larisa in Teja, smo se v spremstvu učiteljice Urške odpravili na raziskovanje po Goričkem. Najprej smo si na poti do tja ogledali lepote Goričkega. Naravoslovno raziskovanje se je začelo v Vidrinem informacijskem centru AQUALUTRA v Križevcih na Goričkem. Tam smo se spoznali z učenci in učitelji ostalih šol ter vodji delavnic, nato pa delo nadaljevali po skupinah v različnih delavnicah. Vsi smo lahko sodelovali in raziskovali v vseh delavnicah.

Prva delavnica je bila namenjena raziskovanju skritega življenja v gozdu ter v potoku in ob njem. V drugi delavnici smo spoznali bobra in vidro, skrivnostna prebivalca naših voda. V tretji delavnici pa smo spoznali prostoživeče ptice v Sloveniji, koliko jih je na svetu, zakaj se odselijo, zakaj so za nas pomembne. Za popestritev smo si ogledali tudi njihova peresa, jih primerjali in potipali. Preizkusili smo se tudi v prepoznavanju oglašanja različnih vrst ptic.

Naša pot se je nadaljevala do Fokovcev, kjer so si ogledali njihovo osnovno šolo in imeli kosilo.

Polni novega znanja in zanimivih vtisov ter izkušenj smo se odpravili nazaj proti Kapeli.

Zapisala: Urška Gruškovnjak

Dostopnost